Penduduk di DUN Sukau diminta manfaatkan laman blog untuk suarakan masalah

13 06 2009

KINABATANGAN: Orang ramai perlu memanfaatkan laman blog wakil rakyat yang berperanan sebagai media alternatif bagi menyuarakan permasalahan mereka bagi memudahkan kerajaan mencari jalan membantu mereka, kata Pembantu Menteri di Kementerian Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat, Datuk Jainab Ahmad Ayid.

“Dengan wujudnya laman blog seperti ini maka ia akan dapat mendekatkan pemimpin dengan rakyat serta akan meningkatkan jumlah masyarakat luar bandar yang celik komputer” katanya ketika merasmikan Pelancaran Blog Anggota Dewan Undangan negeri (Adun) kawasan Sukau di Dataran Kampung Paris, dekat sini.

Sementara itu, Adun Sukau, Saddi Abdul Rahman mahu rakyat di kawasannya memanfaatkan peluang untuk berkomunikasi dan menyatakan permasalahan yang dihadapi mereka terus kepadanya dengan hanya mengakses laman blog yang telah dilancarkan itu.

“Saya mahu semua penduduk menghubungi saya dengan menyampaikan kepada saya permasalahan yang dihadapi walaupun anda jauh berada di dalam kampung dan saya mahu semua penduduk memanfaatkannya”, katanya.

Melalui laman blog, ia menjadi media komunikasi berkesan yang dapat menjimatkan masa seseorang wakil rakyat untuk mengetahui sendiri permasalahan yang dihadapi, katanya.

“Hanya dengan membuka laman blog ini, kita sudah boleh mengetahui masalah dan boleh mengatasinya dengan lebih cepat,” katanya.

Justeru itu, katanya, setiap pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) yang meliputi lapan mukim akan dibekalkan komputer riba dan modem jalur lebar untuk memudahkan mereka mengakses internet dan melayari laman blog itu.

“Untuk memastikan keberkesanan laman blog ini, kelas komputer dan Komunikasi Teknologi Maklumat (ICT) akan diadakan agar semua wakil kampung ini dapat memanfaatkan kemudahan yang disediakan khususnya dalam bidang teknologi agar kita tidak ketinggalan walaupun tinggal di pedalaman,” kata Saddi.

Saddi turut menyatakan harapan agar golongan muda mengambil kesempatan itu untuk mendekati pemimpin kerana beliau tahu golongan muda kini sinonim dengan kemajuan ICT.

SUMBER : NEW SABAH TIMES

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: