400 tan gula tiba Rabu

30 08 2009

KOTA KINABALU: Sebanyak 400 tan gula dijangka tiba di Pelabuhan Kota Kinabalu, di sini Rabu ini bagi memastikan bekalan bahan berkenaan mencukupi sepanjang Ramadan sehingga menjelang Aidilfitri hujung September ini.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Sabah, Jaafar Walad, berkata bekalan itu tambahan kepada 220 tan gula yang masih dalam simpanan syarikat pemborong dan akan diagihkan ke seluruh Sabah mulai esok.

“Bekalan itu mencukupi untuk pengguna seluruh Sabah. Yang penting, pengguna tidak terlalu tertekan dengan dakwaan sesetengah pihak kononnya berlaku kekurangan gula. Kami memberi jaminan bekalan akan sentiasa dipantau dan jika ada kekurangan, langkah segera akan diambil.

“Sejak timbul aduan bekalan gula berkurangan, kami sudah mengambil pelbagai langkah mengatasinya dan pemerhatian kami mendapati masalah itu kebanyakannya berlaku di pantai barat Sabah, manakala di pantai Timur sentiasa mencukupi,” katanya di sini semalam.

Jaafar berkata, KPDNKK dengan kerjasama pemborong turut menyediakan stok mini gula di lokasi tertentu yang sering mengalami kekurangan bekalan yang akan diagihkan jika permintaan melebihi penawaran dan bekalan baru dari Semenanjung lewat tiba di negeri ini.

“Pengguna tidak perlu terlalu bimbang dengan kekurangan bekalan gula. Asasnya bekalan memang cukup, cuma apabila ada pihak mendakwa bekalan kurang, pengguna mula panik,” katanya sambil menambah belum ada pemborong atau peruncit di Sabah dikenakan tindakan kerana menyorok gula setakat ini.

Pengguna di Sabah yang ingin memberi maklum balas atau membuat aduan berkaitan bekalan gula diminta menghubungi Bilik Gerakan KPDNKK di talian 088-484500.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: