Seorang Mati Dan Lima Lagi Cedera Diserang Lelaki Mengamuk

30 01 2010

SANDAKAN, 28 Jan (Bernama) — Seorang pekerja ladang maut dan lima lagi cedera selepas diserang oleh seorang lelaki yang mengamuk di sebuah ladang kelapa sawit di Sukau Kinabatangan kira-kira 100 kilometer di sini Khamis.

Ketua Polis Daerah Sandakan ACP Rosli Mohd Isa berkata mangsa dikenali sebagai Baharun Toba, 40, warga Indonesia, mati di tempat kejadian akibat cedera parah diserang oleh lelaki yang bersenjatakan sebilah parang itu.

Katanya insiden berlaku kira-kira pukul 6 pagi dan siasatan awal mendapati lelaki itu dipercayai mengamuk kerana tidak berpuas hati dipersendakan oleh tiga pekerja ladang yang turut tercedera dalam kejadian itu dan tinggal serumah dengannya.

Berdasarkan siasatan awal, lelaki yang mengamuk itu baru sahaja tiba di ladang itu semalam untuk mencari pekerjaan dan penyelia ladang itu kemudian memintanya bermalam di sebuah rumah pekerja bersama tiga lagi pekerja di ladang itu.

“Ketika bermalam di rumah pekerja itu, ketiga-tiga pekerja itu dipercayai mempersendakan lelaki itu dan pagi ini, mangsa bertindak menyerang ketiga-tiga lelaki itu dengan bersenjatakan sebilah katanya di sini.

Katanya lelaki itu kemudian pergi ke pejabat untuk menyerang penyelia ladang dan ketika dalam perjalanan, dia terserempak dengan mangsa yang ketika itu bersama anaknya lalu bertindak anak mangsa sempat melarikan diri.
Rosli berkata lelaki itu kemudian cuba menyerang penyelia dan seorang lagi pekerja di pejabat ladang itu lalu berlaku pergelutan di antara mereka.

Katanya lelaki itu berjaya ditangkap dan tangannya diikat sebelum diserahkan kepada anggota polis dari Balai Polis Suan Lamba, manakala penyelia itu bersama empat lagi pekerja ladang yang mengalami kecederaan dihantar ke Hospital Kinabatangan.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: